De American Health Care Act (AHCA) is donderdag aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Dat is een grote overwinning voor president Donald Trump en Huis-voorzitter Paul Ryan, na een aantal aanpassingen aan het Republikeinse plan om Obamacare te vervangen.

De wet haalde het met 217 stemmen voor en 213 tegen. Twintig Republikeinen en alle Democraten stemden tegen.

Na de stemming begonnen de Democraten in het Huis te roepen: “Nah nah nah nah, nah nah nah nah, hey hey hey, goodbye”, daarmee suggererend dat hun Republikeinse collega’s op termijn de controle over het Huis zullen verliezen door in te stemmen met de omstreden nieuwe zorgwet.

Er verlieten ook Republikeinse leden het Huis terwijl ze “Shame!” werd toegeroepen door demonstranten.

Republikeinse leiders vierden de overwinning: "Hoe moeilijk het ook was, we hebben nooit opgegeven. Dit belooft nog grootsere dingen voor de toekomst", zei Steve Scalise, sinds 2008 lid van het Huis voor het Eerste congresdistrict van Louisiana.

Vlak voor de stemming zei president Donald Trump dat de Republikeinen naar het Witte Huis zouden komen om het aannemen van de wet te vieren. Hij stelde zijn reis naar New York daarvoor uit.

De zorgwet AHCA redde het nadat op het laatste moment een amendement was toegevoegd om gematigde leden over de streep te trekken. Dat amendement overtuigde de leden die zich zorgen maken over de wet die volgens experts de bescherming ondermijnt van Amerikanen die al gezondheidsproblemen hebben.

Overwinning voor Trump

De overwinning van de Republikeinen komt een maand nadat de oorspronkelijke versie van de zorgwet vlak voor de stemming werd ingetrokken omdat zowel conservatieve als gematigde Republikeinen er tegen waren.

Tegenstanders van de nieuwe zorgwet van Trump zijn bang dat miljoenen Amerikanen weer zonder zorgverzekering komen te zitten. Ook worden er strengere voorwaarden gesteld om chronisch zieken te verzekeren en wordt gevreesd dat zij veel meer moeten betalen voor hun zorg.

De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een zeer kleine meerderheid in de Senaat, tegen 48 stoelen voor de Democraten. Normaal gesproken moeten 60 senatoren instemmen met een voorstel.